Zenélő óra - Szeged

A a középkori egyetemek egyik jelképe a zenélő óra. A Dóm téri órajátékot a jeles szegedi óramester, Csúry Ferenc alkotta meg 1935-ben , melyet először a szegedi szabadtéri játékok alkalmával mutattak be, 1936-ban. Ma a város, a Dóm tér egyik kiemelkedő nevezetessége.

A Dóm téri épületegyüttes tervezője, Rerrich Béla már 1929-ben eltervezte a déli homlokzatra a zenélőórát, amelyet akkor az egyetem jelképének szántak. A Rerrich-tervezte számlap körüli figurák és a zenélőóra csak később, sok huzakodás után készült el. A zenélőóra figuráit Csúry Ferenc. a faszobrokat Kulai József szegedi faszobrász készítette.

A zenét fémrudakból álló klaviatúra szólatatja meg.A figurákat valóságos alakokról mintázták: a rektor szobra Klebelsberg Kunó, a dékánok Brassai Sámuel, Kolozsváry Sándor, Tóth Lajos, Herman Ottó, a diákok Dugonics András, Zágoni Mikes Kelemen, Petőfi Sándor, Szemere Bertalan, Vasvári Pál, Barabás Miklós, Bercsényi Miklós, Bessenyei György, Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Tinódi Lantos Sebestyén, Vedres István, a pedellus András József vonásait örökítette meg.

A zenélőóra kivitelezésén egy éven át dolgoztak. Két szerkezetet alakítottak ki: az egyik az órát hajtja, a másik a szobrokat mozgatja. Ezeket hangszekrény egészíti ki. Néhány érzékeny szögezett acélhenger és apró üvegfiolákba zárt pár csepp higany alkotta az eredeti szerkezetet. A hangokat azután mikrofonnal erősítették fel. Az óra számlapja 250 cm átmérőjű, a hold és a csillagrendszer színes képei láthatók rajta, Rerrich Béla eredeti elképzelése szerint. Rézdomborítás díszíti a számlapot, a tizenkét állatövi jegy jeleivel.

A Dóm téri zenélőórát 1936. augusztus elsején helyezték üzembe, a zene pedig tíz nappal később szólalt meg először.
Település ismertető
  • Szeged

    Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése,...

Szegedi és környéki programok

Szállások Szegedenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu