Vízügyi Történeti Emlékhely - Szeged

látnivalók Szegeden

Vízügyi Történeti Emlékhely - Szeged

Az Újszegedi Vízügyi Történeti Emlékhelyet az Alsó Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság az 1970-es évek végén alakította. Célja, hogy az Alsó-Tisza vidékén működő (működött) Vízügyi Igazgatóság, az Árvízvédelmi és Belvízmentesítő Társulatok gyakorlatában előfordult, ma még fellelhető múltbéli technikai eszközöket, műszereket, műszaki terveket, szakkönyveket, folyóiratokat, térképeket, hatósági és igazgatási iratokat, valamint egyéb dokumentumokat összegyűjtse, tárolja és azokat az érdeklődök számára hozzáférhetővé tegye.

A közel egy hektáros területen áll az 1920-as években épült, az 1960-as években átalakított gátőrház, amely otthont ad a Történeti Emlékhelynek. Az emeleti kiállító terem a Történelmi Emlékhely megnyitását követő időszakban több szakmai vándorkiállításnak adott helyet. Jelenleg 25 tablón és vitrinben a Tisza szabályozás történetét, jeles vízépítő mérnökök bemutatását (Vedres István, Husztár Mátyás, Vásárhelyi Pál), valamint az 1879-es nagy Szegedi árvizet, és az azt követő újjáépítést bemutató állandó kiállítás látható. Ezen túl 1-1 tablón emlékezünk meg az 1932-es és az 1970-es árvizekről is.

Az egyre szaporodó iratok elhelyezésére (építési naplók, tervek, könyvek, fényképek) az egyik udvari melléképületben (az egykori színben) került sor. A kültéri kiállító helyen közel 1200 m2-en régi vízépítési munkaeszközök (pl. istrángos cölöpverő, kézi sulyok, karó kihúzó, ló és gépi vontatású kordé, csatornanyitó eke stb.) látható. Ugyanitt kerültek kiállításra a különféle régi öntöző berendezések, szivattyúk, kutak, vízkiemelők, tiltok, a régi szegedi partfal egy darabja, stb..

A valamikori munkásszálló jelenleg a Délalföldi Erdészeti Részvénytársaság tájékoztatási központja. Nagytermében időszaki kiállítások megrendezésére, egyéb rendezvények, lebonyolítására kerül sor. A munkásszálló tetőterében kialakított vízügyi raktárhelyiségben tároljuk azokat a régi tárgyi emlékeket, melyek kiállítására jelenleg nincs lehetőségünk.

További információk:
Vízügyi Történeti Emlékhely
Szeged Maros-toroki gátőrház
Tel: +36 (62) 599-599/ 21-279 m.
Település ismertető
  • Szeged

    Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése,...

Szegedi és környéki programok

Szállások Szegedenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu