Városháza - Szeged

Az első Városházát Vedres István tervei alapján 1799 és 1804 között építették ezen a helyen. Az árvíz után 1883-ban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint átépítették és bővítették. A szegedi városháza építésénél már a magyar építészeti formanyelv megteremtése vezette őket. Az épületről a Szegeden pályakezdő Babits Mihály ezt írta: "Olyan, mint a holdfényben táncoló csipkekötős menyecske."

A városházát eredeti formájában Vedres István tervei alapján építették 1799 és 1805 között. A nagy árvizet követően a belváros feltöltése miatt 1883-ban egy új emeletet húztak az épületre, majd eklektikus-neobarokk stílusban alakították át. A házban található lépcsőházat három színes üvegablak díszíti. Kratzmann Ede munkáját dicsérő középső ablakon Szeged címere látható, alatta következő királyi jelmondattal: "Szeged szebb lesz, mint volt". A közgyűlés terme is számos látnivalót kínál, de sajnos ezeket csak a képviselők láthatják. A terem mennyezetfreskójának közepén angyalok ragadják magasba a város címerét. A freskó sarkain pedig olyan vezérlő eszmék jelennek meg, melyeket a városi vezetők fontosnak tartottak.

A szabadságharc idején 1849 júliusában a két alkalommal itt ülésező országgyűlés a Szegedi Városháza falai között emelte törvényerőre a zsidók egyenjogúságát és a nemzetiségi törvényt. Augusztus 5-én Haynau az épület tornyából nézte végig a Szőregi csatát, ahol majdnem eltalálta egy - a magyar táborból kilőtt - ágyúgolyó. Ez az ágyúgolyó sokáig őrizgetett helyi relikviája volt a szabadságharcnak.

A szegedi Városi Önkormányzatot és a Csongrád megyei levéltárat a mellette álló épülettel a "Sóhajok hídja" köti össze. A Ferenc József tiszteletére épült hidat azért emelték, hogy a szomszéd házban háló uralkodó könnyen át tudjon sétálni a városházába. A velencei híd mintájára készült hidat a hagyomány szerint azért nevezik a Sóhajok Hídjának, mert a régi polgárok a hídon áthaladva sóhajtozva keresték fel az egykor itt működő adóhivatalt.

Cím: Széchényi tért 10.
Település ismertető
  • Szeged

    Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése,...

Szegedi és környéki programok

Szállások Szegedenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu