Szerb templom

A barokk templom 1773-1778 között épült. A torony és a rokokó ikonosztáz 1750 körül készült. A Dóm tér északkeleti sarkát lezáró templom a város egyik fontos látnivalója.

A szerbek a török elől menekülve jelentek meg Szegeden. Első templomuk a várban épülta 17. század végén, de ezt nem sokkal később lebontották. A Szent Miklós tiszteletére szentelt mai templom 1773-1778 között épült barokk stílusban, Jován Dobits tervei alapján. Legfőbb ékessége az ikonosztáz, amely harmonikus egységbe olvasztja az ősi pravoszláv festészet hagyományait és korának barokk művészetét.

E képfal alighanem egyedülálló a hazai pravoszláv egyházművészetben. Míg Jankovics Miklós híres miskolci, egri ikonosztázai gazdag vázszerkezettel tagoltak, zárt felépítésűek, addig a szegedi egy áttört rokokó csipke. Kialakításában valószínűleg nemcsak kijevi, hanem bécsi mélyfaragó szobrászok is közreműködtek.


Az ikonosztázion a felső harmadban középütt Krisztus látható a kereszten, prófétákkal körülvéve. Az alsó kétharmadot a Szentháromság, Szent Péter és Pál, valamint az apostolok népesítik be. A középső, úgynevezett királyi ajtótól balra és jobbra eső két-két kép Szűz Máriát, Szent Miklóst, illetve Krisztust és Keresztelő Szent Jánost ábrázolja. Ez utóbbiakat Jovan Popovic festette 1761-ben, a többit N. Hodin 1881-ben - a korábbi képek stílusához igazodva. Az északi diakónusi ajtón Mózes látható a kőtáblával, a délin fivére, Áron.

Cím: Szeged, Dóm tér
Telefonszám: 62/424-246

Forrás: Dr. Somorjai Ferenc
Település ismertető
  • Szeged

    Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése,...

Szegedi és környéki programok

Szállások Szegedenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu