Kass Szálló - Szeged

A Dózsa György utca és a Stefánia találkozásánál áll az egykori Kass Szálló, amelyet Kass János neves grafikusművészünk nagyapja építtetett 1897-ben. Az épületben fényűzően berendezett kávéház, étterem és szálloda működött. A család a gazdasági válság idején eladta az épületet egy részvénytársaságnak, amely 1934-től Hungária néven újra megnyitotta a szállodát. Az új, immár harmadik Hungária Szálló megnyitásakor, 1977-ben újra bezárták az épületet, mely azóta sem nyitott meg

A Stefánia hangulatához a Kass Szálló éppúgy hozzátartozik, mint királyhoz a korona. Az emeletes épület az ék alakban összetartó Dózsa György utca és a Stefánia találkozásánál áll, s az Oskola utca tengelyére néz. A hídfő, vagy a Dóm tér felől sétálónak már messziről szemébe tűnik a hatalmas ablakokkal áttört sárga homlokzat, amelyen legfölül gipszből öntött, mosolygó arc tekint a világba - körülötte szétáradnak a napsugarak.

Az egykori szálloda kőlapokkal kirakott terasza előtt márványszobor áll: pödrött bajszú férfiú öleli magához a hegedűjét.Talán a világ egyetlen cigányszobra előtt állunk: Dankó Pista ő, a legendás szegedi prímás. A szobor mögötti szállodát Kass János szegedi grafikusművész nagyapja építtette 1898-ban, s haláláig vezette a fényűzően berendezett épületet, amelynek földszintjén kávéház és étterem is működött. A legendássá vált Kass a vendéglátóipari kultúra európai színvonalú fellegvára volt. Étlapjáról magyar és francia ételeket egyaránt választhatott az ínyenc közönség.

A gazdasági válság nehéz éveiben a házat egy részvénytársaság vette meg, s 1934-ben, Hungária Szálló névre átkeresztelve, újra megnyitotta. (Így született a város történetének második Hungária szállodája.) Nagytermének díszes oszlopai közt még a közelmúltban is esküvők és szalagavató bálak elegáns közönsége táncolt, s az ebéd, vagy vacsora után kapható, apróra vágott dióval megszórt, forró csokoládéval leöntött Gundel-palacsintára még ma is sokan emlékeznek.

Aztán 1977-ben megnyílt a Tisza-parton ma is látható, új Hungária Szálló – a régit pedig, amely megérett már a fölújításra, bezárták. Az épület évekig állt elhagyatottan, aztán mégis elkészült a rekonstrukció – egyelőre csak kívülről.
Település ismertető
  • Szeged

    Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése,...

Szegedi és környéki programok

Szállások Szegedenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu